De Deputatie heeft de verkavelingsvergunning voor het project Haaksstraat van intercommunale IOK geweigerd. Verschillende buurtbewoners gingen samen in beroep bij de Deputatie tegen de eerder uitgereikte verkavelingsvergunning. Met deze beslissing is het verkavelingsproject geenszins definitief van de baan.

Intercommunale IOK heeft verschillende opties.

De plannen voor een sociale verkaveling in het verlengde van de Berkvenstraat en de Haaksstraat in Achterbos werden in nauwe samenspraak met het gemeentebestuur en verschillende privé-eigenaars uitgewerkt. IOK staat daarbij in voor de ontwikkeling.

In totaal omvatten de plannen 68 kavels, waarbij voor 39 sociale kavels de prijzen voor de grond gemiddeld 20% lager liggen dan de marktprijs.

Na het openbaar onderzoek werden de plannen bijgestuurd om tegemoet te komen aan een aantal terechte bezwaarschriften. Een aantal buurtbewoners besliste na het uitreiken van de vergunning om samen een beroepsprocedure tegen de verkaveling in te stellen bij de Deputatie.

Motivatie bestuderen

Intercommunale IOK zal de komende dagen en weken de motivatie van de Deputatie om de verkaveling te weigeren grondig bestuderen. De Deputatie stelde in de beslissing niet dat op deze locatie geen verkaveling mag komen. Dit principe werd daarentegen uitdrukkelijk bevestigd, aangezien het hier gaat om reguliere bouwzone op het gewestplan.

Wel ontbraken volgens de argumentatie van de Deputatie een aantal technische elementen in het dossier en zijn er volgens de Deputatie een aantal wijzigingen aan het verkavelingsontwerp nodig.

Verschillende opties

Verschillende opties staan nu open. IOK kan tegen de beslissing van de Deputatie een beroep indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Deze kan deze weigeringsbeslissing vernietigen of bevestigen.

Een andere mogelijkheid is het aanpassen van het dossier en het indienen van een volledige nieuwe verkavelingsaanvraag. In dat geval volgt een nieuw openbaar onderzoek binnen deze procedure.